REZULTATE ONLINE

utilizator :


parola :


pacient
medic

  
Am citit si am inteles GDPR
 
newsletterNewsletter

Pentru cele mai interesante oferte Eurosanity, va puteti abona la lista noastra de noutati:


 
Contact
numere_telefon22.PNG

 

Cum gasiti centrul nostru:

 

Calea Plevnei nr. 44, sector 1, Bucuresti

 

Responsabil cu protectia datelor cu caracter personal: Amariutei Gheorghe

   

Astmul bronsic la copii

29 septembrie 2015

 

Pediatrie

 

Copiii cu astm bronsic au o respiratie dificila. Dificultatile in respiratie pot apare din cand in cand sau, in cazurile severe, in fiecare zi. Crizele de astm bronsic pot apare pe toata perioada copilariei (boala cronica), ele putand fi controlate prin tratament medicamentos.

Astmul bronsic produce dificultati respiratorii, deoarece poate produce inflamatia bronhiilor (principalele ramificatii ale traheei ce patrund in plamani) copilului.
Inflamatia debuteaza gradat si in timp poate determina contractia muschilor situati in jurul bronhiilor. Acest efect poate duce la ingustarea sau blocarea cailor respiratorii ale copilului, ingreunandu-i respiratia, ceea ce poarta denumirea de episod acut de astm (denumit si atac, exacerbare sau criza).
Episoadele acute de astm bronsic pot fi rare sau dese, usoare sau severe. Cel mai des simptomele pot fi controlate la domiciliu, folosind un plan de actiune (plan scris in care se precizeaza care sunt medicamentele necesare si cand este necesar un consult medical de specialitate). Daca criza este severa poate fi nevoie de tratament de urgenta.
Aceste exacerbari pot duce la deces, dar numai in cazuri rare. Chiar daca copilul prezinta putine episoade acute, acesta are caile respiratorii inflamate si are nevoie de tratament. Daca inflamatia nu este controlata, astmul poate duce la schimbari permanente la nivelul bronhiilor, afectand plamanii copilului si astfel creste riscul de aparitie a complicatiilor ca bronsita si pneumonia.

Cauze: cauzele astmului bronsic sunt necunoscute.

Medicii specialisti considera ca factorii genetici, de mediu si imuni se combina in etiologia inflamatiei bronhiilor (aceasta poate evolua la astm bronsic si exacerbari sau episoade acute de astm bronsic):

  • astmul poate apare la mai multi membri ai aceleiasi familii (boala este mostenita); copiii ce fac parte din aceste familii au un risc crescut fata de alti copii de a dezvolta o inflamatie pe termen lung (cronica) la nivelul bronhiilor;
  • la unii copii, celulele sistemului imun elibereaza substante chimice care determina aparitia inflamatiei ca raspuns la alte substante, numite alergeni (substante ce produc reactii alergice); s-a demonstrat ca expunerea la alergeni, cum sunt praful, gandacii, parul de animale, are un rol in aparitia astmului; astmul este mult mai frecvent la copiii cu alergii (copii atopici) desi nu toti copiii atopici dezvolta astm;
  • factorii de mediu si stilul de viata in care exista un anumit grad expunere la germeni pot juca un rol in dezvoltarea astmului bronsic; unii medici sunt de parere ca apar din ce in ce mai multe cazuri de astm din cauza poluarii si mai putine din cauza expunerii la anumite de bacterii si a altor germeni; de aceea sistemul imun al copilului se va dezvolta in asa fel incat va fi mai probabil sa dezvolte alergii si astm bronsic.

Poate fi estimat impactul astmului asupra vietii copilului urmarind planul asmatic. Planul de management al astmului poate reduce inflamatia si previne astfel modificarile pe termen lung ale plamanilor si de asemenea reduce severitatea, durata si frecventa episoadelor acute de astm.

Copilul poate intampina dificultati in urmarirea planului. Planul poate fi usor de urmat daca:

  • atat copiii cat si parintii sunt informati in legatura cu boala: realizand acest lucru, se pot controla simptomele si poate scade astfel riscul de a dezvolta episoade acute
  • sunt intelese dificultatile copilului in a urmari planul: acestea pot fi de natura fizica, ca de exemplu distanta mare pana la cabinetul medicului specialist sau farmacie sau bariere emotionale, cum sunt teama fata de boala sau asteptarile de nerealizat; pentru a solutiona aceste probleme este important ca parintii si medicul specialist sa discute cu copilul
  • sunt stabilite scopuri legate de calitatea vietii copilului; atunci cand acesta poate sa isi masoare succesele, este mult mai motivat sa isi urmeze constant planul; deciziile trebuie luate de parinti impreuna cu copilul si trebuie stabilite scopuri, ca lipsa simptomelor nocturne, posibilitatea de a efectua exercitii fizice zilnice, siguranta caatacurile acute pot fi rezolvate; dialogul cu medicul specialist poate clarifica daca aceste obiective sunt realiste si cum pot fi ele indeplinite.

Se recomanda:

  • control regulat efectuat de medicul specialist pentru a evalua boala; frecventa acestor controale depinde de tipul de astm al copilului; medicii recomanda controale periodice la fiecare 6 pana la 12 luni pentru astmul usor intermitent sau usor persistent si care este controlat de cel putin 3 luni, la fiecare 3-4 luni pentru astmul moderat persistent, la fiecare 1-2 luni pentru astmul sever persistent sau necontrolat; planurile astmatice trebuie prezentate medicului la fiecare control
  • respectarea planului de tratament zilnic; acesta ajuta la prevenirea sau incetinirea dezvoltarii efectelor astmului bronsic pe termen lung si indica tipul de medicatie zilnic; planul zilnic de tratament include un "jurnal al astmului" in care sunt inregistrate fluxurile respiratorii de varf (maxime), simptomele, factorii declansatori si medicamentele de urgenta folosite in episoadele acute; acest plan valoros ajuta familia si medicul specialist in efortul lor de a controla boala; planul de tratament zilnic se combina frecvent cu planul de actiune
  • respectarea planului de actiune: contine indicatii menite sa ajute familia si bolnavul in controlulul episoadelor acute astmatice ce au loc la domiciliu si este de ajutor in identificarea factorilor declansatori, ce pot fi apoi evitati sau modificati, ajuta bolnavul sa isi constientizeze simptomele si ajuta medicul sa ia decizii rapide in legatura cu tratamentul.

Pentru un control cat mai bun al astmului si pentru a respecta planul zilnic de tratament si planul de actiune, parintii trebuie sa cunoasca cum sa monitorizeze fluxul de varf, sa identifice factorii declansatori si sa urmareasca daca copilul urmeaza corect tratamentul.

 

Taguri: astm bronsic, pediatrie